Снимки флагман.бгКак се е променил за 10 години Бургас? Днес Флагман.БГ

...
Снимки флагман.бгКак се е променил за 10 години Бургас? Днес Флагман.БГ
Коментари Харесай

Помните ли Бургас преди 10 години? Върнете се по алеята на спомените и вижте как се е променил градът

Снимки флагман.бг

Как се е трансформирал за 10 години Бургас? Днес Флагман.БГ дава отговор на този въпрос образно. На помощ се притичат архивни фотоси от Гугъл, които демонстрират цялостната трансформация на града единствено за десетилетие. Няколко съответни места са преобразени съвсем изцяло.


2008 година


2018 година

През 2008 година признакът на Бургас - Мостът към момента не бе ремонтиран, като долната платформа бе в остарелия си тип – бетонна плоча, която, проядена от морските талази, имаше неравна и тук-там даже остра настилка, способна да пореже нечий необут крайник.Стълбите към момента бяха старите ръждиви структури, които създаваха у дребните деца усещане, че изкачвайки ги, могат да паднат.

Предположение, което не бе надалеч от истината, защото неведнъж се е случвало там да се заклещва нечий крайник. А като стана въпрос за това – помните ли страничното осветяване, което на процедура не съществуваше, а на негово място имаше рискови ями цялостни със стъкла? Да, по този начин изглеждаше признакът на Бургас единствено преди 10 години.

Котвата със стълбището, което свързва на директно Морската градина и Моста пък към момента се строеше, като към януари 2008 година, тя към момента не е била обвързвана с крайбрежната алея изцяло.


2008 година


2018 година

Идва ред на Морска гара. Кой можеше да си показа преди 10 години, че това място ще стане обичано за бургазлии и туристи? Яхтеното пристанище съществуваше, да. В какъв тип е напълно различен въпрос.

Нямаше помен от каквато и да е инфраструктура, а днешният вход бе (полу)затворен. Кой не си спомня рисковото пътешестване по буните, единствено и единствено да се добере до фара в края на кея?

Бургаското пристанище бе определено за фотоси на мафиотския филм " Под прикритие " точно поради страховития си тип. Днес това са единствено мемоари, има свободен достъп, а всекидневно от там потеглят корабчетата за о-в Св.Анастасия, а и освен.

През 2008 година островът бе дестинация единствено за смелите плувци и хора на морето. До остарелия затвор на Бургас се стигаше само и единствено с частни лодки или с... плуване.


2008 година


2018 година

Летище Бургас, което се намира край кв. Сарафово, също е претърпяло съществени усъвършенствания за последното десетилетие. Видно от фотосите аеропортът не е имал функционална и естетически построена инфраструктура за пътникопоток през 2008 година Настилката на самата писта наподобява износена. Само 10 години по-късно всичко в региона е променено и то за по-добре. И от птичи взор проличава, че новата постройка придава един доста по-модерен образ на аеропорта, а с него и на самия кв. Сарафово.


2008 година


2018 година

Сериозна смяна има и в самия център на Бургас. За 10 години той е видоизменен. Е да, дупката на пл. „ Тройката “ към момента си е дупка, само че смяната е сериозна. Помните ли по какъв начин изглеждаше остарялата ул. „ Александровска “? Асфалтът, който през летните месеци безусловно се разтапяше под краката на бургазлии, плочките от 2 цвята, които малко или доста се превръщаха в ледени пързалки в зимните месеци.

Паркингът на пл. „ Св.св. Кирил и Методий “, построен върху старите павета. Разбитият двор на учебното заведение със същото име, който значително пъти е ставал причина за съществени пострадвания измежду децата.

Днес, единствено десетилетие по-късно, всичко това е далечно минало. Пл. „ Тройката “ е изцяло освежен и макар че въпреки всичко си има своите дефекти, типа му към този момент е доста по-модерен. От остарелия двор на учебното заведение няма помен – през днешния ден той е със специфична настилка, която предотвратява пострадвания, а паркингът пред самото учебно заведение към този момент е подземен – за пръв път от близо 30 години, за пл. „ Св.св. Кирил и Методий “ може да се приказва в действителност като за площад.


2008 година



Несъмнено най-сериозна трансформация е претърпял най-големият бургаски комплекс – „ Меден рудник “. Битакът през днешния ден е неприятен спомен с привкус на свидливост. Той към този момент не съществува, а на негово място се простира най-новият бургаски бул. – „ Ал.Г. Коджакафалията “, който играе основна роля за облекчаването на трафика в ж.к. „ Меден рудник “.

Само допреди 10 години там нямаше нищо повече от поляни, черен път, тиня и бедност. На процедура бе допустимо напълно умерено да се твърди, че в комплекса – сред новата и остарялата част (селото), се е образваула една напълно нова линия, която безусловно „ изникна “ в последните 10 години от нищото. През 2008 година прави усещане и че градежът на небезизвестния небостъргач наподобява към момента не е почнал или е в начален стадии.

Каквото и да се каже за Бургас е реалност, че за последните 10 години, градът се разрасна доста и придоби  по-европейски тип. Не всичко е изрядно и има обилни проблеми, които следва към момента да бъдат позволени, само че не може да се отхвърли, че въпреки всичко нещо (и то по никакъв начин не малко) се прави.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР